Katteutstilling

 Katteutstillinger er en skjønnhetskonkurranse for katter, der katteeiere kommer for å konkurrere om ulike titler og premier. Katteutstillinger er også en hyggelig møteplass for alle som er interessert i katter.

På utstillinger kommer oppdrettere, utstillere, publikum, katteeiere, fremtidig katteeiere eller enkelt og greit mennesker som er katteløs men elsker katt. Her får man muligheten til å beundre de ulike rasene og utveksle erfaringer med andre som har samme interesse. Dersom du ønsker katt, er det en fin arena for å stille spørsmål og bli bedre kjent med de ulike rasene.

Utstillinger er en viktig del av å drive oppdrett. Ved å stille ut kattene får oppdretter tilbakemelding på hvor godt de når opp til standarden for rasen. Noen opprettere håper derfor også kattungekjøpere stiller ut sine katter.

Man trenger ikke være oppdretter for å kunne stille ut. Alle katter kan stilles ut, så lenge de er godkjente raser med stamtavle eller huskatt registrert med huskattbevis.

Før du bestemmer deg for å melde katten din på en utstiling, er det derimot viktig å huske at ikke alle katter liker seg på utstillinger. Katten må være sosial og tåle å bli håndtert av fremmede dommere og assistenter.

Best of best. Utstillingens beste katt, som også har slått ut de andre rasene på utstillingen.

Ønsker du katt for utstilling?

Ingen oppdrettere kan garantere at din kattunge vil gjøre det bra på utstilling!

Standard kan tolkes ulikt av dommere og vi kan ikke vite hvilke katter som blir framtidige konkurrenter.

Vær likevel bevisst på at noen oppdrettere i sitt avlsarbeid velger katter som de personlig tror kan gi avkom som kan utmerke seg på utstilling. Oppdrettere som ikke velger slike katter i avl, kan likevel få trivelige kattunger selv om det er mindre sannsynlig at noen av disse vil oppnå premier.

Hvordan stiller man ut?

I Norge er de fleste katteutstillingene tilsluttet NRR, som er medlem av FIFe. Her forklarer vi hvordan man stiller ut katt på en NRR utstilling dersom man bor i Norge og katten er registrert med stamtavle eller huskattbevis i NRR. Dersom du importerer katt fra utlandet, er det enkleste å få katten omregistrert fra det utenlandske forbundet til NRR.

Det første du må gjøre er å melde deg inn i en katteklubb som er medlem i NRR. Gjennom medlemskap i katteklubben får du tilgang (brukernavn og passord) til innlogging i «Min Katt»

«Min Katt» er NRRs stambokdatabase og utstillingsprogram. Det er her oppdrettere registrerer sine kull, administrerer ID-registering og eierskifter, og hvor man melder katter på til utstillinger. Katteklubben vil også hjelpe deg med omregistrering fra utenlandsk stamtavle på importerte katter til stamtavle i NRR.

Når katten er registrert, og du er innlogget i Min Katt, er påmeldingsprossesen veldig enkel. Under fanen som heter utstillinger får du opp en liste over kommende utstillinger som er åpne for påmelding. Velg utstillingen du er interessert i, og fyll ut skjema. Skjemaet setter deg automatisk i riktig utstillingsklasse. Nedenfor forklarer vi hva de ulike utstillingsklassene er.

Dersom du ønsker å planlegge hvilke utstillinger du skal stille på i god tid i forveien, finner du en oversikt over utstillinger i Norge og utlandet her.

Lenke til NRR utstillinger i Norge: Katteutstilllinger – NRR

Lenke til FIFe utstillinger i andre land: Fédération Internationale Féline :: Show Calendar (fifeweb.org)

Forberedelser til utstillingen

For selve utstillingen må katten være velstelt og ha klippet klørne, og den må være vaksinert og ID-merket. Russian Blues er en enkel rase som krever relativt lite pelsstell. Noen utstillere velger å bade katten i forkant av utstillingen, mens andre nøyer seg med å vaske pelsen med en fuktig klut. På kattunger er det sjeldent nødvendig med særlig pelsstell.

Burpynt

På utstillingen oppholder kattene seg i bur mens de venter på bedømmingen. For at katten skal ha det fint, trenger du et teppe som underlag, burgardiner til sideveggene og bakveggen, og et lite teppe å legge på toppen av buret. Burene måler (l x h x b) 75x60x60cm for enkeltbur (til en katt) eller 150x60x60cm for et dobbeltbur (til to eller tre katter). Burpynt kan enkelt lages selv eller man kan kjøpe ferdig burpynt. Søk på nett eller ta kontakt med noen i klubben din, så vil de kunne tipse deg om hvor du eventuelt kan bestille ferdig laget burpynt.

Eksempel på burpynt. Farger og utsmykking på burpynten er valgfritt.

Huskeliste til utstillingen

  • Reisebur til katten
  • Stamtavle eller huskattbevis (denne ligger elektronisk i Min Katt)
  • Vaksinasjonskort
  • Utstillerkort (e-mail som bekrefter plass på utstillingen)
  • Burpynt og teppe
  • Mat
  • Skåler til mat og vann
  • Dokasse til å ha i buret (denne må være liten nok til at den får plass i buret, ca. 37 x 27 cm)
  • Sikkerhetsnål eller klemme til nummerlapp
  • Campingstol (det kan bli lange dager, så godt å kunne sette seg ned)
  • Vipps eller kontanter for å kunne kjøpe mat, drikke, kokarder eller shopping på stands
Eksempler på kattesenger for utstillingsbur

Hva skjer på utstillingen?

På invitasjonen finner du tidspunktet for innsjekking og veterinærsjekk.

Det første som skjer ved ankomst til utstillingshallen, er at du blir bedt om å vise frem vaksinasjonskortet til katten. Deretter skal du gjennom veterinærsjekken. På noen utstillinger blir alle kattene sjekket av veterinær, mens andre ganger tas det kun stikkprøver av tilfeldige katter.

Etter veterinærsjekken, registrerer du deg ved å oppgi navnet ditt. Her får du et papir med kattens nummer for utstillingen og navn på hvilke dommer katten til skal til. Katten vil gjennom hele utstillingen identifiseres etter dette nummeret. Nummeret skal henge på buret, og festes på utstillers klær når katten bæres frem til bedømming.

Etter registrering finner du frem til buret ditt. Noen ganger er det fri burplassering, da kan du selv velge hvilket bur du ønsker, men som oftest er kattene plassert etter rase. Da vil du få en burplassering ved siden av alle andre russian blues på utstillingen.

Russian Blue viser seg best fram på utstilling i utstrekt posisjon, som vist på bildet.

Pynt buret, sett ut mat og drikke til katten, og sørg for at den har det bra. Når det er gjort, kan du se etter dommerbordet hvor katten din skal til bedømming. Her må du følge med på når det blir din tur å presentere katten din for dommeren. Se og lær av de rundt deg, og ikke vær redd for å spørre om hjelp. Hver dommer har en assistent, så om du lurer på noe kan du spørre assistenten.

I grunnbedømmingen blir katten dømt individuelt mot standarden. Dommeren fyller ut en bedømmelsesseddel som du senere kan hente sammen med et diplom i informasjonen (etter at resultatene er registrert i sekreteriatet). Etter grunnbedømmingen blir katten sammenlignet med andre katter av samme kjønn i sin klasse.

Dommeren med viftepinne for å tiltrekke kattens oppmerksomhet.

De første gangne en katt stilles vil den være i klasse 9 (åpen klasse for voksne (fertile) katter), 10 (åpen klasse for kastrerte katter), 11 (ungdyr 7-10 måneder) eller 12 (kattunger 4-7 måneder). Er det flere Russian Blues i en klasse, vil dommeren rangere disse i EX1, EX2, osv.

Titler

Dersom dommeren mener en voksen katt som får EX1 er bra nok i forhold til standarden, blir den tildelt et sertifikat (cert). Når et bestemt antall cert er oppnådd, får katten en tittel og flyttes opp i neste klasse. Type cert som gis, avhenger av hvilken klasse katten stilles i.

Klasseinndeling

Voksne katter som er kastrerte stiller i klassene 10-8-6-4-2. Fertile katter stilles i klasse 9-7-5-3-1.

Anta du har en voksen kastrat som stilles for første gang. Da stiller den i klasse 10. I denne klassen gis CAP (som står for Certificat d’Aptitude au Premium de Beautè) som cert.


Når katten har vunnet tre CAP, får den tittel Premier og flyttes til klasse 8, hvor den konkurrerer om CAPIB (Certificat d’Aptitude au Premium International de Beautè). Osv. Den gjeveste tittelen er Supreme Premier / Supreme Champion. Da slutter katten å konkurrere om cert.

Championtittel oppnås etter 3 cert fra 3 ulike dommere

Navn og forkortelse på sertifikatene

3 katter av rasen Russian Blue blir vist fram på katteutstilling. 2 av kattene blir vurdert av dommere. En av kattene blir holdt av assistent.
Situasjonsbilder fra katteutstilling

Best i Variant (BIV)

Er det mange nok katter innen samme rase, vil dommeren dele ut Best i Variant (BIV) til den beste katten etter standarden. Det må være minst 3 av rasen for at dommeren skal dele ut BIV. Dersom det er mange katter av samme rase på en utstilling, kan dommeren dele ut flere BIV (beste kastrat, beste voksen (fertil), beste ungdyr), gitt at minst 3 katter konkurrerer for et BIV.

 

Kategorier og Nominering (NOM) til Best in Show (BIS)

På utstillingen konkurrer ikke kattene bare mot egen rase, de konkurrer også mot andre raser i samme kategori.

Det er fire kategorier:

  • Kategori 1
  • Kategori 2
  • Kategori 3
  • Kategori 4
  • I tillegg er det en egen kategori for huskatter

Russian Blues konkurrerer i kategori 4. Raser i denne kategorien er:

Abyssiner
Balineser
Cornish Rex
Devon Rex
Don Sphynx

German Rex
Japanese Bobtail
Orientalsk langhår
Orientalsk korthår
Peterbald

Russian Blue
Siameser
Somali
Sphynx
Thai

I panelet konkurrerer Russian Blues mot alle andre raser i kategori 4

 

Når dommeren har dømt alle kattene i kategorien, vil han velge (nominere) den beste katten til Best i Show panelet. Best i Show panelet er en finale, der dommernes beste katter konkurrerer mot hverandre om å bli Best i Show (BIS).

Alle dommere nominerer sine beste katter til panel (finalen). Hver dommer kan nominere seks katter: beste kattunge, beste ungdyr, beste fertile hunnkatt, beste kastrerte hunnkatt, beste fertile hannkatt og beste kastrerte hannkatt. Her konkurrerer Russian Blues mot alle andre raser i kategori 4. I panelet møter, for eksempel, de nominerte fertile hannkattene i kategori 4 hverandre. Dommerne stemmer på kattene, og den med flest stemmer vinner Best i Show (BIS). Vinneren ropes opp, og eieren av katten mottar en premie. 

Russian Blue/Russisk blå løftes opp av eier, foran dommeren i utstrakt posisjon, på katteutstilling.
Russian Blue viser seg best fram på utstilling i utstrekt posisjon, som vist på bildet.

Andre titler kattene kan oppnå

I tillegg til tittelen en katt kan oppnå gjennom certs, finnes følgende titler:

Junior Winner (JW)

For å bli Junior Winner må en katt vinne Best i Show minst 5 ganger i klasse 11-12 (dvs før den blir voksen/10 mnd. gammel).

Distinguished Show Merit (DSM)

Katten må vinne Best i Show minst 10 ganger i klassene 1-10 (dvs. som voksen). Kortest mulig kvalifiseringsperiode er to år og en dag mellom første og tiende BIS.

Distinguished Variety Merit (DVM)

Katten må vinne Best i Variety minimum 10 ganger i klassene 1-12. Kortest mulig kvalifiseringsperiode er to år og en dag mellom første og tiende BIV.

Distinguished Merit (DM)

Denne tittelen kan oppnås av en hann- eller hunnkatt som har produsert minst 5 avkom hvor alle avkom har oppnådd titlene JW, IC/IP, DSM eller høyere tittel.

National Winner (NW)

Katten som vinner Årets Katt konkurranse i NRR får tildelt tittelen National Winner. Årets katt tildeles de fem kattene (ungkatt, fertil hunnkatt, kastrert hunnkatt, fertil hannkatt, kastrert hannkatt) i hver kategori som har oppnådd flest poeng i løpet av ett utstillingsår (fra 1.1 til 31.12 samme år). Poengene beregnes basert på kattens 5 beste utstillinger.

Scandinavian Winner (SW)

For å bli Scandinavian Winner må katten ha vunnet BIS på et Scandinavian Winner show.

World Winner (WW)

For å bli World Winner må katten ha vunnet BIS på et World Winner show.

Når en katt oppnår en tittel, plasseres tittelen foran eller bak navnet til katten. For eksempel vil en fertil hannkatt som er blitt Junior Winner, Grand International Champion og Distinguished Show Merit hete GIC <Stamnavn> <kattens navn> JW DSM

Her kan du lese mer om FIFe sine utstillingsregler: