Jeg har fått katt - hva bør jeg kjøpe?
Vi har laget en liste med forslag til innkjøp og oversikt over noen andre mulige utgifter. Det er ikke sikkert alt på denne listen vil passe til ditt kattehold.
Katteseng
Kjøp gjerne noe som er mykt og lett å rengjøre.
Noen katter liker ofte små huler å krølle seg inn i. Dyrt behøver ikke nødvendigvis være best. Det kan hende at katten hvis den fikk velge hadde valgt en enkel lukket pappeske med utklippet inngang. Mange katter elsker av en eller annen grunn å oppholde seg i esker av alle størrelser.
Tilrettelegg gjerne slik at katten kan velge mellom flere steder å sove på.
Mat-og vannskåler
De beste skålene er i rustfritt stål fordi de er slitesterke og lettest å holde rene. Noen veterinærer mener plastskåler kan medvirke til utslett på noen katters hake. Keramiske skåler har en del små mikroskopiske hulrom i materialet hvor bakteriene fester seg lettere enn i stål.
Vannfontene for katt
Maten mange katter får servert inneholder ofte ikke nok væske. De fleste katter bør sannsynligvis drikke mer enn de i praksis gjør. Vann i bevegelse stimulerer mange katter til å drikke mer.
Av hygiene-årsaker er det meget viktig å skifte filter til fontene etter produsentens anbefalinger samt skifte vann hyppig. Fontene av rustfritt stål er lettere å holde ren enn de i plast.
Kattemat-automater
Av og til vil det være behov for å kunne kontrollere når katten skal få mat og hvor mye den skal ha. Noen produkter gir muligheten til å fjernstyre slike behov via en app.
Enkelte produkter gir også informasjon om hvor ofte og hvor mye den enkelte katten har spist.
For de som har katter som ikke kan spise samme mat, så finnes det produkter som tillater kun den utvalgte katten tilgang på sin matskål. Når rett katt nærmer seg åpningen, så løftes lokket som skjuler maten kun for det rette individet. Slik kan man også forhindre hunder i huset å forsyne seg av kattemat. Disse løsningene fungerer bra for veldig mange, men det har blitt rapportert at noen katter har funnet svakheter i systemet og forsyner seg likevel. Små katter kan f.eks. klare å presse to hoder samtidig i åpningen.
Kattemat
Det finnes mye på markedet. Det kan være vanskelig å velge. Vanligvis er kvaliteten betraktelig høyere på det fôret du kjøper hos zoo-forhandlere enn det du finner i dagligvarebutikker.
Det bør være høyt innhold av animalsk protein i foret. Høyt askeinnhold kan derimot tyde på dårlig kvalitet på foret, altså at det er malt inn større mengder med bein i maten.
Hvis du går innom en zoobutikk, så har de antageligvis flere typer kattemat av god kvalitet. Men vær oppmerksom på at du nødvendigvis ikke blir henvist til det beste fôret. Grunnet til at dette er at noen kjeder vil påvirke deg til å kjøpe det merket kjeden selv fører, og det er nødvendigvis ikke høy kvalitet på dette fôret. Du kan altså bli veiledet til å kjøpe et mindre bra fôr, rett og slett fordi det er mest penger for forhandleren å selge eget merke. Dette kan skje til tross for at du ber betjeningen om å vise deg kvalitetsfôr.
Tørrmat
Tørrmat er gjerne det rimeligste alternativet, men større inntak av kun tørrmat kan føre til at katten ikke får i seg nok væske. Å bløte opp tørrmat kan derfor vurderes. Men være obs på at katter ikke liker mat som blir liggende uspist. Bløt derfor opp mat i små mengder av gangen, eller ha i kjøleskapet en mengde som varer maksimalt et par dager. Dekk til det oppbløtte fôret slik at fôret ikke tar opptar lukt fra annen mat i kjøleskapet. Enkelte katter vegrer seg for å spise mat som ikke lukter godt eller er helt fersk.
Mange velger å ha tørrmat stående tilgjengelig til enhver tid fordi tørrmatens kvalitet ikke taper seg like fort som våtmat.
Våtfor
Noen katter setter stor pris på våtfor, som bidrar til metthetsfølelse og tilstrekkelig væsketilførsel.
For lite inntak av væske kan føre til konsentrert urin som igjen kan forårsake urinveisproblemer.
Råfôr
Noen katteeiere mener kun råforing er best fordi dette er nærmest kattens naturlige diett. Andre mener derimot at kun råforing kan gi et ubalansert kosthold og velger derfor ikke råfor som kattes eneste næringskilde.
Er det mye bakterier i råfor? Forskere i Sverige har kommet fram til at råfor til hunder kan inneholde bakteriemengder/typer som kan være uheldig for mennesker med nedsatt immunforsvar. Derfor er hygiene og korrekt behandling av råfor viktig. Vi antar råforing av katt kan kreve samme forhold til hygiene som råforing av hund.
Hjemmelaget kattemat
Å lage ernæringsriktig hjemmelaget kattemat er mulig, men da skal man ha god kunnskap om kattens ernæringsbehov. Hvis ikke, så kan vi risikere å tilføre for mye eller for lite av noe katten behøver for å holde seg frisk.
Men å gi katten annen mat enn ferdiglaget kattemat som tilskudd skal i utgangspunktet være trygt og kanskje til og med meget gunstig. Katter har behov for animalsk protein. Rent kjøtt og fisk vil være gode proteinkilder. Noen typer ost, spesielt gulost (ikke muggost) kan være bra i små mengder, men vær obs på at enkelte oster kan inneholde laktose. De fleste katter er laktoseintolerante. Laktoseinntak i form av f.eks. melk og noen typer ost kan føre til bl.a. diaré og/eller magesmerter. Salt og krydret mat bør unngås.
Ernæring er ellers et vanskelig tema. Veterinærer forteller at de lærer forholdsvis lite om dette i sin utdanning.
Vær bevisst på at fôret du finner til salgs hos veterinærene, ikke nødvendigvis er bedre enn kattematen du finner i zoobutikker. Veterinærene selger altså ikke nødvendigvis det beste fôret, men de anbefaler ofte det fôret fra den forhandleren klinikken selv har en avtale med. Vi blir av veterinærer ofte påvirket til å kjøpe det fôret klinikken tjene penger på. Det er business.
Hvis derimot din katt har spesielle behov, så kan det hende du faktisk må innom veterinæren for å få tak i slikt fôr.
Ernæring er et vanskelig tema.
Veterinærer forteller at de lærer forholdsvis lite om dette i sin utdanning.
Vær bevisst på at fôret du finner til salgs hos veterinærene, ikke nødvendigvis er bedre enn kattematen du finner i zoobutikker. Veterinærene selger altså ikke nødvendigvis det beste fôret, men de anbefaler ofte det fôret fra den forhandleren klinikken selv har en avtale med. Vi blir av veterinærer ofte påvirket til å kjøpe det fôret klinikken tjene penger på. Det er business.
Hvis derimot din katt har spesielle behov, så kan det hende du faktisk må innom veterinæren for å få tak i riktig fôr.
Klore/klatrestativ
Katter har behov for å både klore og klatre. De fleste klatrestativ gir muligheten for begge deler. Mange klatrestativ er bygget i flere etasjer, med hyller og/eller hengekøyer. Disse stativene blir hyppig brukt av mange katter. Kloremulighetene stativene gir vil kunne bidra til at katten viser mindre eller ingen interesse til å klore på møbler. Kattene liker seg ofte i høyden og velger ofte å sove i disse stativene.
Velg et stødig stativ som ikke kan velte hvis katten sparker godt i fra under lek. Det har dessverre skjedd ulykker med ustødige stativ. Plasser gjerne klatrestativet ved et vindu slik at katten kan følge med det som foregår utendørs.
Katteleker
Katter er fra naturens side skapt for jakt. En god jeger har større sannsynligheter til å overleve. Katter flest elsker derfor lek.
Lek er egentlig jakt-trening. Katten trener ubevisst opp muskler, hurtighet, smidighet og presisjon/kroppskontroll.
Katter som ikke har muligheten eller blir oppfordret til lek kan bli overvektige og utvikle fysiske sykdommer og/eller atferdsproblem. Det oppfordres derfor til å kjøpe leker og å aktivt delta i lek med de kattene som ikke aktiviserer seg selv.
Det er ikke alle katter som føler at en stilleliggende leke er særlig spennende. Varierte leker kan bidra til kattens interesse for å være i aktivitet. Unngå at f.eks. hendene dine blir en del av leken fordi det for deg kan utvikle seg til å bli et ubehagelig leke-mønster.
Det er viktig for alle katter å få brukt instinktene sine.
Katteleker kan bidra til et stimulerende miljø for katten. Å jage etter f.eks. en ball vil kunne medvirke til økt fysisk og psykisk helse for din katt.
Å selv bidra til lek med katten og å regelmessig variere utvalge av leker anbeales.
Zoo butikkene er full av katteleker. Det finnes også produkter som kan aktivisere katten i forbindelse med fôring og hjernetrim-leker. Disse kan være meg et bra, men du som katteeier må regne med å bruke tid på at katten forstår hvordan katten skal bruke disse. Dette kan kreve litt tid og kunnskap/erfaring av eieren for introduksjon som fører til progresjon. Vi katteiere har ofte en tendens til å forvente for mye på for kort tid. Katten må opplever aktivitetsproduktene som positivt innslag i hverdagen for at de skal ha lyst å bruke disse.
Kattetunell kan være meget spennende for katte. Noen katter liker best tuneller som støyer mens de bruker disse. Derfor er noen tuneller utstyrt med materialer som knitrer.
Laserpenner kan virkelig få fart på katten. Pek ikke på øynene og bruk ikke laserpennen ofte!
Forskning har vist at mye jakt etter den røde flekken fra laserpennen kan føre til atferdsproblemer som OCD/tvangshandlinger. For noen katter kan det å løpe etter noe den hverken har muligheten til å fange, føle eller lukte føre til stress.
Det er ikke gjort like my forskning på katt som på hund på hva som kan utløse OCD, men for å være på den sikre siden frarådes hyppig/langvarig bruk av laserpenn.
Ofte kjøper man klatrestativ eller andre produkt til katt, som har en leke som dingler i en tråd. Disse kan være farlige hvis tråden er så lang at den rekker rundt kattens hals. Ofte er disse trådene eller strikkene lange nok til at katten kan bli kvalt under lek. Klipp vekk disse trådene/strikkene eller gjøre de kortere!
Ofte selges det klatrestativ eller andre produkt til katt, som har en leke som dingler i en tråd.
Disse kan være farlige hvis tråden er så lang at den rekker rundt kattens hals. Ofte er disse trådene eller strikkene lange nok til at katten kan bli kvalt under lek.
Klipp vekk disse trådene/strikkene eller gjøre de kortere!
Mot slutten av artikkelen kan du lese om gjenstander i huset som kan være farlige hvis katten leker med disse.
Kattesele
Velg en behagelig sele, og bruk gjerne litt tid på finne en som passer til akkurat din katt.
Den atletiske Russian Blue-katten er som nevnt kjapp i både hodet og kropp. Noen kan være rene utbryterkonger og vri seg ut av selen. Noen seler er bedre enn andre og noen katter er mer opptatt enn andre av å komme seg ut av katteselen.
Enkelte katter har glede av å tilbringe tid med eier utendørs i sele. Vær klar over at en katt ikke vil gå i bånd som en hund. De fleste katter vil ha langt større utbytte av å være med eier et stille sted i naturen enn i miljø med mye aktivitet.
La aldri katten stå i bånd uten tilsyn! Den kan oppstå situasjoner ute av kontroll, f.eks. andre dyr som truer eller uberegnelige mennesker.
Kattesand + spade.
De mest populære sandtypene er de med skikkelig god klumpeeffekt. Den lukter lite eller ingenting og er lett å rengjøre.
Det finnes mange typer kattesand. Begynn med den sandtypen kattungen er vant til å bruke. Gå gradvis over til eventuell annen type ved å blande slik at katten lettere godtar å gjøre fra seg i den nye sandtypen.
Kattesand som ikke er veldig finkortet, som klumpesanden kan være, vil støve mindre enn klumpesanden. Det vil også feste seg mindre kattesand under potene til kattene ved bruk av sand med store partikler. Russeren som har kort pels, drar uansett forholdsvis lite sand med seg i forhold til langhårskatter. Matter å plassere utenfor toalettet minsker sandmengden kattene drar med seg i huset. Slike matter fås kjøpt. Noen synes også baderomsmatter med lange frynser utenfor kassen fungerer meget bra.
Det er så mange typer kattesand, både av kvalitet, egenskaper og pris at det blir omfattende å nevne alle typer. Mange prøver seg rett og slett fram før de bestemmer seg for hva de selv trives best med.
Vi rengjør kattetoalettet lettes med en liten spade beregnet for dette.
Kattetoalett
Det finnes utallige typer kattetoalett. Noen er enkle uten tak og uten «sølekant». Andre toalett har tak og luke. Det finnes også toalett for katt som er selvrensene. Disse er per i dag temmelig kostbare, men erfaringene med disse skal stort sett være gode.
Har du nettopp fått katt, så kan det være best å ta vekk eventuell vippeluke i toalettet den første tiden, for senere tilvenning. Kjøp et romslig kattetoalett. Hvis du har fler enn en katt er dette spesielt viktig. Noen katter foretrekker eget toalett. Ofte blir man anbefalt til å ha minimum et toalett for hver katt man har. Å plassere kattetoalettet på et gulv med varmekabler kan gi økt fordamping og dermed mer lukt.
Hvis katten gjør fra seg på feil sted, så er ofte grunnen til dette at det ikke er rent nok i toalettet. Katter er renslige dyr, mange klarer ikke å gjøre fra seg på et uhygienisk sted. Noen katteeiere velger å rengjøre kattetoalettet 2 ganger i døgnet mens andre mener det holder en gang i døgnet. Andre grunner til urenslig atferd kan være fysiske problem, f.eks. urinveisinfeksjon.
Føler katten seg utrygg kan den også finne på å gjøre fra seg andre steder enn toalettet. Det kan være en fordel at toalettet står i et noe skjermet miljø uten for mye aktiviteter.
Eksempler på forhold som kan gjøre katten utrygg:
- kattens toalett står i nærheten av et bråkete sted, f.eks. nær en vaskemaskin
- andre dyr i huset den ikke er trygg på
- mennesker den ikke er trygg på
Noen har erfart at katter vil unngå å gjøre fra seg i nærheten av spiseplassen. Velg derfor å ha god avstand mellom matskåler og toalettet.
Transportbur
Skal du reise med dyr på fly, må du undersøke hvert enkelt flyselskaps regler for transportbur. Flyselskapenes krav avhenger også om katten reiser sammen med deg i kabinen eller reiser som cargo. Det er regler som begrenser antall dyr på flyet. Du må bestille reise på fly også for din katt.
Det finnes mye å velge mellom av transportbur. Men det anbefales å ikke velge disse om har hardplast-deler som frontvindu. Hardplast kan knuses lett, med fare for at katten både skader seg og forsvinner.
Tannkost/tannkrem for katt
Regelmessig tannstell kan hindre smertefulle problem med kattens tenner.
Gradvis tilvenning til tannbørste, beregnet for katt og bruk av tannkrem for katt, med god smak er nødvendig for at katten skal kunne akseptere tannpleie.
Hvis vi ikke klarer å utføre regelmessig tannstell, så må vi beregne at kattene oftere må sederes for å fjerne tannstein.
Vi må være forberedte på at det tar lang tid, uker eller mer med å venne katten til tannpuss. Begynn gjerne med å venne katten til du med en finger berører dens kinn og lepper, etter hvert inni munnen og så tennene. Når katten aksepterer dette kan kanskje neste skritt være samme tilnærming med en liten finger-tannbørste, og til slutt tannbørste.
Klosaks for katt
Klippe for lange klør er nødvendig. Men pass på å ikke komme borti nerven. Godt lys vil kunne bidra til at nerven blir synlig. Direkte sollys eller en hodelykt kan være bra. Unngå å få sterkt hodelykt-lys rett i øynene på katten.
Katten bør ha noe lengde på klørne for klatring. Katter som ferdes ute må også kunne forsvare seg. Men blir klørne lange hekter de seg fast i møbler og klær. Det kan også bli vondt for katten å være i bevegelse hvis klørne er for lange.
I ekstreme tilfeller vokser klørne seg så lange at de vokser rundt og borer seg inne kattens poter. Dette er meget smertefullt.
Gjør gjerne klo klipping som et gjøremål en fast dag i uka. Det er muligens da kun nødvendig å klippe helt ytterst i tuppen av klørne på fram potene. Hver klo må vurderes hver for seg. Klørne på bakføttene blir vanligvis ikke like fort lange som på fram potene. Å gjøre dette til en ukentlig rutine vil kunne bidra til katten blir vant til å få klørne klippet.
Noen katter koser seg og ligger og glipper med øynene mens du klipper, mens andre aldri venner seg helt til det. Hvis katten mistrives sterkt med kloklipp, så kan det være mindre stressende for både katten og deg å ta en pote av gangen eller bare en klo av gangen. Vent til senere eller neste dag for neste pote eller klo. Er det flere i familien, så lar noen katter seg lett avlede med noe godt. Den ene gir katten mini-biter av noe katten elsker slik at den spiser sakte og lenge mens den andre benytter tiden til å klippe klør.
Noen katter får så mye positive opplevelser under kloklipp at de lærer å slappe av mens du klipper.
Børste/kam.
Russeren behøver vanligvis ikke mer enn lett børstning av løs pels innimellom. Pelsstell er beskrevet her. Børster av naturprodukt gir minst statisk pels. Stålkam med godt avrundete og tette tenner er å anbefale. Også stål kan minske statisk pels. Gummibørster brukes av mange eiere av korthårskatter.
Kattesjampo
En russer behøver vanligvis ikke bades/dusjes, men blir den ved et uhell tilgriset, så kan det være greit å ha kattesjampo i hus og velg en som ikke svir i øynene hvis det med et uhell kommer sjampo i øynene.
Forslag til hvordan dusje katt finner du her.
Halsbånd
Noen katteeiere mener at de bor i omgivelser som er så trygt at de velger å la katten iblant få ferdes utendørs på egenhånd. De fleste russere trives også som innekatt i stimulerende miljø. Noen oppdrettere ønsker at Russian Blues holdes som innekatter.
Her kan du lese om fordeler og ulemper både ved å holde innekatt og utekatt.
Alle rasekatter skal være id-merket av oppdretter. Vanligvis er merkingen en chip som ligger under hunden i nakkeområdet til katten. Men hvis noen finner en katt har vanligvis ikke disse personene tilgang på chipavleser, som kan gi informasjon om kattens eier. Veterinærer og politiet har chip-leser. Hvis katten har halsbånd med en f.eks. en brikke med tlf-nummer, så vil dette kunne bidra til å finne eier hvis noen finner en skadet katt eller en katt som har gått seg bort.
Noen fraråder halsbånd fordi det kan sette seg fast i noe, og katten kan bli kvalt eller hindret i å komme seg hjem. Velger man halsbånd til katten, så anbefales det halsbånd med en lås som åpner seg med et visst trykk slik at katten kommer seg fri. Men det har blitt observert at enkelte slike låser ikke åpner seg grunnet f.eks. et sandkort som har havnet i låsen og gjør låsen treg.
Velg for all del et halsbånd som er mykt og behagelig. Bredde, tunge eller harde halsbånd bør unngås. Fjern helst bjellen som av og til følger med halsbåndet. Det kan være meget belastende for katten å høre bjella hver gang den rører seg.
Kattehalsbånd med strikk er også en løsning som kan bidra til at katten kan vri seg ut av halsbåndet hvis halsbåndet hekter seg fast i noe. Men er katten uheldig kan den bli snurret rundt etter halsbåndet slik at strikken strammer seg så mye at katten ikke kommer seg løs. Det har også blitt observert at en katt ved et uhell har fått foten gjennom den elastiske strikket slik at den har blitt gående med et særdeles stramt halsbånd med hele den ene foten + hodet inni. Det må ha vært smertefullt.
Halsbånd med GPS brukes av en del katter. Per i dag er disse GPSéne forholdsvis store. De vil nok passe bedre til en stor katt enn en mindre katt. Mange katte-eiere har stor nytte av å til enhver tid kunne ha kontroll på hvor katten er. Det blir rapportert av katte-eiere at disse GPS-halsbåndene dessverre ikke alltid er 100% pålitelige selv om de stort sett gir eierne nyttig informasjon.
Katte-eiere forteller at det ikke er uvanlig at kattene mister alle typer halsbånd. Det er noe større muligheter å finne igjen GPS-halsbåndene da noen av disse også kan finnes igjen ved hjelp av lyd og lys via appen, når lokasjon via GPS-systemet ikke kan gis helt konkret.
Katteluke
For de katter som går ut, kan katteluke være meget viktig. Katten bør kunne trekke innendørs for å hvile og beskytte seg mot vær og vind. Det hender også at det er behov for katten å kunne trekke seg vekk fra andre katter eller dyr i miljøet. Enkelte nabokatter kan være så territorielle at de er en stor belastning for din katt. Din katt må kunne få velge å ikke forholde seg til denne. Det finnes katteluker som kun åpner seg opp kun for utvalgte katter via kattens chip.
Sprayflaske med vann for å skremme katten vekk fra uønsket området – er det forresten så lurt?
Noen katteeiere bruker vann for å skremme katten vekk fra uønskete områder.
Det kan være greit å vite at det ikke nødvendigvis er en gevinst å bruke vannstråle som skremsel.
Les mer om risikoen ved bruk av sprayflaske denne artikkelen!
Flått-fjerner og lusekam/loppekam
Til tross for at katten har fått flåttmiddel, så kan den få flått på seg. Det finnes flere typer flåttfjernere. Det er en fordel å ha en eller flere slike i hus, og ikke minst huske hvor de er når vi behøver de.
Lusekam er å få kjøpt både på apotek og dyrebutikker.
Flått-fjerner
Selv om katten har fått flåttmiddel, så kan den få flått på seg. Flåtten kan rekke å bite seg fast før den blir forgiftet og dør. Det finnes flere typer flått-fjernere. Det er en fordel å ha en eller flere slike i hus, og ikke minst huske hvor de er når vi behøver de.
Forsikring
Mange velger å forsikre katten. Ulykker eller sykdom kan oppstå. Det kan koste mange ti-talls tusen kroner for helsehjelp hvis man er uheldig. Skjer det noen uforutsett i helgedager, så kan lett selv en bagatell koste mye.
Førstehjelpspakke
Det er mulig å kjøpe førstehjelpspakke for katt. Pris og utstyrsmengde kan variere. Søk gjerne på nettet for oversikt over de forskjellige utvalgene.
Husk å lagre både din faste veterinærs telefonnummer og nummeret til veterinærvakta på mobilen!
Ytterlige utgifter
- Årlig helsesjekk med vaksiner etter veterinærens anbefalinger. Skal du utenlands kan også rabiesvaksine være aktuelt.. Du må også gå ut ifra at det kreves europeisk reisepass hvis du skal reise utenlands. Veterinæren ordner dette. Mattilsynet har detaljert oversikt over regler for reise fra hvert enkelte land til Norge. Vær obs på at reglene kan endres iblant. Sjekk også reglene for innførsel av dyr i det landet du skal til.
- Flåttmiddel for katt. OBS ikke gi hundens flåttmiddel til katten! Det kan være meget farlig.
- Behov for tannrens for voksne katter er ikke uvanlig
- Middel mot innvollsorm blir ofte anbefalt for katter som går ute og i forbindelse med avl. Hør med din veterinær!
- Kastrering/sterilisering. Alle katter som ikke skal brukes i avl av godkjente oppdrettere bør kastreres/steriliseres.